Tasa-arvosuunnitelma on keskeinen työkalu, jonka avulla työnantajat voivat edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa työpaikalla. Suunnitelman laatiminen on lakisääteinen velvoite monilletyönantajille, ja sen tarkoituksena on asettaa konkreettiset tavoitteet ja toimenpiteet sukupuoltenvälisen tasa-arvon edistämiseksi työpaikalla. Tässä artikkelissa käsittelemme tasa-arvosuunnitelman laatimista ja sen merkitystä työnantajan näkökulmasta.

Miksi tasa-arvosuunnitelma on tärkeä?

1. Lakisääteinen velvoite: Tasa-arvolaki velvoittaa kaikkia säännöllisesti vähintään 30 työntekijää työllistäviä työnantajia laatimaan tasa-arvosuunnitelman vähintään joka toinen vuosi.

2. Työpaikan ilmapiiri: Tasa-arvosuunnitelma auttaa luomaan työpaikan, jossa kaikki työntekijät kokevat olevansa arvostettuja ja tasapuolisesti kohdeltuja, mikä puolestaan tutkitusti parantaa työilmapiiriä ja lisää työntekijöiden sitoutumista ja työtyytyväisyyttä.

3. Rekrytointi: Yritykset, jotka aktiivisesti edistävät tasa-arvoa, ovat houkuttelevampia työnhakijoille ja pystyvät paremmin pitämään kiinni nykyisistä työntekijöistään.

Tasa-arvosuunnitelman keskeiset osa-alueet

1. Nykytilan kartoitus: Suunnitelman laatiminen alkaa nykytilan kartoituksella. Tämä tarkoittaa työpaikan tasa-arvotilanteen arviointia, kuten sukupuolijakauman analysointia eri tehtävissä ja mahdollisten sukupuolten välisten palkkaerojen selvittämistä.

2. Tavoitteet ja toimenpiteet: Kartoituksen perusteella työnantaja asettaa konkreettiset tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. Tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi sukupuolten välisen palkkatasa-arvon saavuttamiseen, johtotehtävien sukupuolijakauman tasapainottamiseen tai perhevapaiden tasapuolisen käytön edistämiseen.

3. Seuranta ja arviointi: Tasa-arvosuunnitelman toteutumista on seurattava säännöllisesti. Tämä voi sisältää kyselyjä työntekijöille, tilastollista seurantaa ja säännöllisiä raportteja.

4. Viestintä ja koulutus: Työnantajan tulee tiedottaa koko henkilöstölle tasa-arvosuunnitelmasta ja siinä asetetuista tavoitteista. Lisäksi henkilöstölle voidaan järjestää koulutuksia, jotka edistävät tasa-arvoa ja lisäävät tietoisuutta syrjinnän ehkäisemisestä.

Tasa-arvosuunnitelman laatiminen

1. Henkilöstön edustusTasa-arvosuunnitelman on laadittava yhteistyössä luottamusmiehen, työsuojeluvaltuutetun, luottamusvaltuutetun tai muiden henkilöstön nimeämien edustajien kanssa.

2. Analysoi tiedot: Käytä henkilöstö- ja työilmapiirikyselyiden, henkilöstöhallinnon tilastojen ja rekrytointiprosessien kautta saatua dataa nykytilan arvioimiseen. Analysoi, missä kohdin tasa-arvo toteutuu hyvin ja missä puolestaan on parantamisen varaa.

3. Aseta konkreettiset tavoitteet: Aseta selkeät, mitattavissa olevat tavoitteet tasa-arvon edistämiseksi. Tavoitteiden tulisi olla realistisia ja aikataulutettuja.

4. Laadi toimenpidesuunnitelma: Suunnittele konkreettiset toimenpiteet, joilla asetetut tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Toimenpiteet voivat sisältää esimerkiksi rekrytointikriteerien tarkistamista, sukupuolten välisen työnjaon tarkistamista sekäerilaisten koulutusten järjestämistä.

5. Seuranta ja arviointi: Määrittele mittarit ja mekanismit, joilla suunnitelman toteutumista seurataan. Arvioi säännöllisesti saavutettuja tuloksia ja päivitä suunnitelmaa.

Tasa-arvosuunnittelun laiminlyönnin seuraamukset

Jos työnantaja laiminlyö tasa-arvosuunnitelman laatimisen tai sen päivittämisen, tasa-arvovaltuutetun on asiasta tiedon saatuaan ohjein ja neuvoin pyrittävä saamaan työnantaja täyttämään tasa-arvosuunnitteluvelvoitteensa. Jos työnantaja saamistaan ohjeista ja neuvoista huolimatta laiminlyö tämän velvoitteensa, tasa-arvovaltuutettu voi asettaa kohtuullisen määräajan, jonka kuluessa velvollisuus on täytettävä. Mikäli suunnitelmaa ei annetussa ajassa tehdä, tasa-arvovaltuutettu voi viedä asian yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan, joka puolestaan voi velvoittaa työnantajan määräajassa tekemään tasa-arvosuunnitelman. Lautakunta voi tehostaa vaatimustaan uhkasakolla, ja jos työnantaja edelleen laiminlyö tasa-arvosuunnitelman tekemisen, uhkasakko voidaan määrätä maksettavaksi.

VALO Partnersin neuvontapalvelut

VALO Partners Asianajotoimisto tarjoaa kokonaisvaltaista, ennakollista riskienhallintaa ja toimii kumppanina haastavissa tilanteissa, kuten muutosneuvotteluissa, työsuhteen päättämistilanteissa, työehtosopimuksiin liittyvissä kysymyksissä, ulkoistamisissa ja työoikeudellisissa riita-asioissa sekä työelämän tietosuojakysymyksissä. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme!

Lisätietoja palveluistamme löydät täältä.