Laiton irtisanominen on kyseessä, jos työnantaja päättää työntekijän työsuhteen työsopimuslain vastaisesti, eli ilman asiallista ja painavaa syytä. Laiton irtisanominen rikkoo työntekijän oikeuksia ja voi johtaa merkittäviin oikeudellisiin seuraamuksiin työnantajalle.
Työsopimuslaki asettaa tarkat määräykset sille, millä perusteilla ja miten työnantaja voi irtisanoa työntekijän työsopimuksen. Näiden määräysten noudattamatta jättäminen voi johtaa oikeudenkäynteihin, korvausvelvollisuuksiin ja muihin seuraamuksiin.
Keskeiset periaatteet ja menettelyt
Työsopimuslain mukaan irtisanomisen perusteet voivat olla taloudellisia ja tuotannollisia tai työntekijästä johtuvia. Jos näitä perusteita ei ole, irtisanominen on laiton.
Työntekijään liittyvä syy voi olla työsuhteesta johtuvien velvoitteiden vakava rikkominen tai laiminlyönti tai jos henkilön työntekoedellytykset ovat muuttuneet olennaista siten, ettei työntekijä enää kykene selviytymään työtehtävistään esimerkiksi terveydentilan perusteella.
Tuotannollinen ja taloudellinen irtisanomisperuste on käsillä, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Työntekijää ei kuitenkaan saa irtisanoa, mikäli hän on sijoitettavissa tai koulutettavissa toisiin työtehtäviin.
Menettelytapojen rikkominen tarkoittaa, että työnantaja ei noudata lain tai työehtosopimusten asettamia määräyksiä irtisanomistilanteessa. Pääsäännön mukaan työntekijälle tulee antaa varoitus ennen irtisanomista. Varoitusta ei kuitenkaan tarvitse antaa, mikäli työsuhteeseen liittyvä rikkomus on niin vakava, ettei työnantajalta voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista. Tällaiset tilanteet liittyvät usein työntekijän epärehellisyyteen tai muuhun pysyvään luottamuspulaan työntekijän ja työnantajan välillä.
Seuraukset työnantajalle
Laiton irtisanominen voi johtaa korvausvelvollisuuteen. Työnantaja voi joutua maksamaan laittomasti irtisanomalleen työntekijälle vähintään kolmen kuukauden ja enintään 24 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen. Luottamusmiehelle ja –valtuutetulle maksettavan korvauksen enimmäismäärä on 30 kuukauden palkkaa vastaava määrä. Korvauksen määrään vaikuttavat mm. työsuhteen kesto, työntekijän ikä ja työntekijän mahdollisuudet työllistyä ammattiaan vastaavaan työhön.
Mikäli työntekijä on irtisanottu syrjivin perustein, kuten iän, etnisen taustan, uskonnon, vammaisuuden tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella, työnantaja voidaan lisäksi velvoittaa maksamaan työntekijälle hyvitystä yhdenvertaisuuslain nojalla.
Mainehaitat ovat toinen merkittävä seuraus. Laiton irtisanominen voi vahingoittaa yrityksen mainetta ja heikentää työnantajakuvaa.
Työnantajan velvollisuudet
Työnantajan on tärkeää tuntea työlainsäädäntö ja työsuhteessa mahdollisesti sovellettavan työehtosopimuksen määräykset irtisanomistilanteissa. Työnantajan tulee varmistaa, että kaikissa irtisanomistilanteissa noudatetaan lain ja mahdollisen työehtosopimuksen määräyksiä ja että työntekijöitä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Tuotannollisin ja taloudellisin perustein tehtävän irtisanomisen menettelytavoista säädetään yhteistoimintalaissa.
Työnantajan harkitessa työntekijän irtisanomista, on tärkeä varmistaa, että irtisanomiselle on olemassa lainmukaiset perusteet. Työnantajan tulee arvioida tilannetta huolellisesti sekä selvittää onko työnantajalla tarjota työntekijälle muuta työtehtävää irtisanomisen välttämiseksi.
VALO Partnersin neuvontapalvelut
VALO Partners Asianajotoimisto tarjoaa kokonaisvaltaista, ennakollista riskienhallintaa ja toimii kumppanina haastavissa tilanteissa, kuten muutosneuvotteluissa, työsuhteen päättämistilanteissa, työehtosopimuksiin liittyvissä kysymyksissä, ulkoistamisissa ja työoikeudellisissa riita-asioissa sekä työelämän tietosuojakysymyksissä. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme!
Lisätietoja palveluistamme löydät täältä.