Koeaikapurku on prosessi, jossa työnantaja purkaa työntekijän työsopimuksen koeajan aikana. Tämä toimenpide eroaa tavallisesta irtisanomisesta, koska se voidaan tehdä noudattamatta irtisanomisaikaa. Koeaikapurku on kuitenkin tarkasti säännelty, ja sen tulee tapahtua lain mukaisesti. Työnantajan toteuttama koeaikapurku ei saa perustua syrjiviin tai epäasiallisiin perusteisiin. Tässä artikkelissa käsitellään koeaikapurun perusteita ja menettelytapoja työnantajan näkökulmasta.

Koeaikapurun perusteet

Koeaikapurku voi perustua mm. seuraaviin seikkoihin:

1. Työntekijän sopimattomuus: Jos työntekijä ei täytä tehtävien vaatimuksia tai ei sopeudu työyhteisöön koeajan aikana, työnantaja voi päättää työsuhteen. Tämä voi johtua esimerkiksi työntekijän ammattitaidon puutteesta, motivaation puutteesta tai yleisestä soveltumattomuudesta työtehtäviin.

2. Myöhästely ja luvattomat poissaolot: Säännöllinen myöhästely ja luvattomat poissaolot osoittavat työntekijän epäluotettavuutta ja heikkoa sitoutumista työhönsä, mikä voi haitata työyhteisön toimintaa ja aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia ja häiriöitä työnantajalle.

Koeaikapurun suorittaminen

Koeaikapurku on suoritettava huolellisesti ja lain mukaisesti. Koeaikapurku sisältää seuraavat vaiheet:

1. Koeajasta sopiminenKoeajasta on sovittava nimenomaisesti ja selkeäsi ennen työsuhteen alkua. Koeajasta sovitaan joko työsopimuksessa tai muulla tavoin todisteellisesti. Koeajan pituudesta säädetään työsopimuslaissa ja useimmissa työehtosopimuksissa. Koeaika voi olla korkeintaan kuusi kuukautta työsuhteen alusta lukien. Määräaikaisessa työsopimuksessa koeaika saa olla korkeintaan puolet sopimuksen kestosta, ei kuitenkaan enempää kuin kuusi kuukautta.

2. Arviointi ja dokumentointi: Työnantajan on suositeltavaa dokumentoida työntekijän työssä suoriutumista koeajan aikana. Tämä voi sisältää työntekijän kanssa käydyt keskustelut, annetun palautteen ja erilaisia seurantaraportteja, joiden avulla voidaan osoittaa perusteet koeaikapurulle.

3. Kuuleminen: Ennen koeaikapurkua työnantajan on varattava työntekijälle mahdollisuus tulla kuulluksi. Työntekijälle on annettava mahdollisuus esittää oma näkemyksensätyössä suoriutumisestaan ja koeaikapurun perusteista.

4. Päätös: Päätöksen tulisi perustua objektiivisiin ja dokumentoituihin syihin, jotka osoittavat, miksi työntekijä ei sovellu tehtävään tai työyhteisöön.

5. Ilmoitus: Työnantajan on annettava työntekijälle kirjallinen ilmoitus koeaikapurusta sekä työsopimuksen päättymispäivämäärä.

Mahdolliset seuraamukset

Jos koeaikapurku tehdään perusteettomasti tai lainvastaisesti, siitä voi seurata useita negatiivisia seuraamuksia työnantajalle:

1. Korvausvelvollisuus: Työnantaja voi joutua maksamaan työntekijälle korvaustaperusteettomasta koeaikapurusta, mikäli työntekijä riitauttaa työsuhteensa päättämisen.Mikäli työnantaja purkaa työntekijän työsuhteen koeajalla epäasiallisin perustein, työnantaja voidaan määrätä korvaamaan työntekijälle 0 – 24 kuukauden palkkaa vastaavan määrän.

2. Mainehaitat: Perusteeton koeaikapurku voi vahingoittaa työnantajan mainetta ja työnantajakuvaa, mikä voi vaikeuttaa tulevaa rekrytointia ja työntekijöiden sitoutumista.

VALO Partnersin neuvontapalvelut

VALO Partners Asianajotoimisto tarjoaa kokonaisvaltaista, ennakollista riskienhallintaa ja toimii kumppanina haastavissa tilanteissa, kuten muutosneuvotteluissa, työsuhteen päättämistilanteissa, työehtosopimuksiin liittyvissä kysymyksissä, ulkoistamisissa ja työoikeudellisissa riita-asioissa sekä työelämän tietosuojakysymyksissä. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme!

Lisätietoja palveluistamme löydät täältä.